e-mail: suverenw@gmail.com

Свій погляд

Україна для тих, хто її любить!

Пошук

Новини з відусиль

Якщо хочете позбутися болю і тимчасово відновити працездатність – користуйтесь пігулками або йдіть до лікарні.

Якщо хочете зміцнити окремий орган, поліпшити тонус — приймайте вітаміни. А якщо хочете повністю відновити втрачене здоров'я і забути про хвороби - нехай на вашому столі завжди будуть присутні продукти бджільництва!

Бджолярі нараховують усього близько 20 продуктів, які людина отримує з бджолиного вулика. Крім основних продуктів бджільництва - меду, прополісу, бджолиного обніжжя з квіткового пилку, перги, маточного молочка, бджолиної отрути та воску, - з пасіки отримують воскову міль, бджолиний розплід, бджо­линий підмор і трутневий гомогенат. Належить до продуктів бджільництва й повітря бджолиного вулика.

 Мед — це нектар, перероблений бджолами, якому притаманні біологічно активні компоненти того виду рослин, з яких він зібраний.За походженням розрізняють квітковий (нектарний), падевий і змішаний мед (природна суміш квіткового і падевого медів).

Нектар - це цукровий розчин різної концентрації: від 5 до 80 %, що виділяється у нектарнику квітки. Близько 95 % сухої речовини - це цукор, решта - амінокислоти (=0,05 %), мінерали (0,02-0,45 %) та невелика кількість органічних кислот, вітамінів і ароматичних компонентів.

Бджоли надають перевагу нектару з більш високим вмістом цукрів, наприклад, близько 50 %, та не стануть збирати нектар, якщо цей показник нижче 5 %.

За основною масою нектару, що зібраний з квітучих рослин, розрізняють:

монофлерний мед (якщо кількість медоносів одного виду при медозборі більше 75 %);

поліфлерний мед (якщо кількість медоносів одного виду при медозборі менше 75 %).

Падь - це продукт секреції комах (Нетіріега, здебільшого, тлі), які пронизують листя чи інші частини рослин і споживають рослинний сік. Він проходить травну систему комах, а надлишок виділяється у вигляді крапель паді, яку й збирають бджоли. Падь характеризується різною концентрацією цукрів (5-60 %), містить, переважно, сахарозу, крім інших цукрів (полігосахаридів), а також амінокислоти, білки, мінерали, кислоти та вітаміни. Падь та медвяна роса мають певну близькість складу з нектаром. Вони містять навіть більше мінеральних речовин, ніж нектар. У таких країнах, як Німеччина, Швейцарія та Австрія падевий мед користується особливою популярністю.

Квітковий мед, зібраний з різних медоносів, різниться за складом, смаковими якостями та властивостями. Бджолярами збирається не менше 60 його сортів.

Абсолютно монофлерні меди зустрічаються рідко. До них належать: акацієвий, донниковий, липовий, малиновий, соняшниковий, кіпрейний, лавандовий, бавовняний, конюшинний, еспарцетовий - світлі сорти; гречаний, м'ятний, барбарисовий, вересковий, волошковий - темні.

До поліфлерних медів належать: польовий, степовий, лісовий, фруктовий, гірський тощо.

Акацієвий та донниковий меди, які Компанія ФІТАПІСВІТ® використовує як основу власних медових композицій, вважаються елітними сортами меду, що особливо багаті на біологічно активні компоненти.

Акацієвий мед до того ж дуже довго не кристалізується. Йому притаманний ніжний, вишуканий квітковий смак та тонкий аромат. У рідкому вигляді акацієвий мед прозорий, при кристалізації стає білим, дрібнозернистим, зовнішнім виглядом нагадує сніг.

Бджоли також збирають нектар з квіток жовтої акації. Мед з жовтої акації дуже світлий. При кристалізації набуває білого кольору, середньої зернистості. Жовтий акацієвий мед також належить до найкращих сортів меду.

Акацієвий мед містить 35,98 % глюкози (винного цукру) і 40,35 % фруктози (плодового цукру) - найсолодшої речовини у природі (фруктоза в 1,7 раза солодше за сахарозу - цукор, що отримують з цукрового буряка й цукрової тростини, та у 2-2,5 раза солодша за глюкозу). Він має виражені антисептичні властивості, застосовується як загальнозміцнюючий та заспокійливий засіб при нервово-психічних розладах, в діабетичному та дитячому харчуванні. Не викликає алергію.

До першосортних медів належить й донниковий мед, що відрізняється високими смаковими якостями та ароматом, подібним до запаху ванілі.

Донниковий мед при кристалізації набуває світло-бурштинового або білого кольору, залежно від переважання при медозборі квіток жовтого або білого доннику. Цей сорт дуже багатий на глюкозу.

Донниковий мед має яскраво виражену антисептичну дію. Йому властиві сечогінний, відхаркувальний, протизапальний, болезаспокійливий ефекти. Вживання донникового меду стимулює виділення молока у матерів-годувальниць. Використовується при атеросклерозі, гіпертонічній хворобі, порушеннях функціонування серцево-судинної системи, при захворюваннях органів дихання. Є незамінним продуктом для підтримки та живлення усього організму на клітинному рівні.

Хімічний склад будь-якого виду меду непостійний і залежить не лише від джерела збору нектару - рослини-медоносу - але й району її зростання, часу збору, породи бджіл, погодно-кліматичних умов тощо.

Бджоли позичають у квітів найважливіші компоненти, які у великій кількості містить крапля нектару, - вуглеводи, мінерали, й особлива добре очищена вода. Але для того, щоб нектар перетворився на мед, він повинен піддатися ряду дивовижних перетворень, що неможливі без участі бджоли.

Бджоли, яких привабило яскраве забарвлення й аромат квітки, беруть крапельку нектару (40-50 мг), заповнюють ним свій медовий зобик й повертаються до вулика, проникаючи у нього лише на 2-3 см. Спостерігаючи за їх подальшими діями, стаємо свідками цікавого процесу, коли бджоли, ніби квіти, віддають крапельку нектару одна одній.

Для отримання меду бджола випускає з зобика краплю нектару та передає його іншій бджолі-переробниці, яка простягає свій хоботок і всмоктує солодкий сік. Як правило, потрібно близько 140 передавань, для того, щоб нектар перетворився на мед.

У процесі випускання та всмоктування краплі відбувається зниження вологості нектару та збагачення його ферментами, що виділяються слинними залозами бджоли, а також додавання амінокислот та корисних лактобактерій. Бджоли деякий час зберігають нектар у медовому шлуночку, де він продовжує піддаватися складній трансформації, що розпочалася ще в зобику. Чим більше часу перебуватиме мед в організмі бджоли, тим корисніший він буде.

Оброблений таким чином нектар відкладається у воскові чарунки, які заповнюються доверху. У чарунках дозрівання нектару триває і через 2-4 доби вміст цукру в ньому сягає 70—80 %, а вологість знижується до 20 %. Після згущення нектар переноситься до інших чарунків, де дозрівання закінчується і він остаточно перетворюється на мед.

Бджоли запечатують воскові чарунки й у такому вигляді мед може зберігатися тривалий час, доки пасічники його не вилучать.

Більшість бджолярів отримують мед методом центрифугування. Але найкращий мед, з точки зору апітерапії, - стільниковий (мед, що не виокремлений зі стільників). Лише віск може повністю зберігати корисні властивості меду.

Оздоровчі властивості меду дуже різноманітні: він пом'якшує просування їжі шлунково-кишковим трактом, сприяє доброму травленню, дуже швидко визволяє енергію (що особливо важливо для людей, які займаються тяжкою фізичною або розумовою працею, для дітей, яким необхідне високоенергетичне харчування для відновлення сил), діє як заспокійливий засіб, виявляє потужні цілющі та профілактичні властивості.

Поживні речовини, що містить мед, беруть активну участь в регулюванні нервової діяльності, заспокоюють, додають бадьорості, покращують сон і пам'ять, підвищують поріг психічної втоми.

Свою коригуючу дію мед виявляє за різних обставин по-різному. 

При використанні з теплою кип'яченою водою за 1,5-2 години до прийому їжі мед знижує кислотність шлункового соку. Якщо вжити його, розчиненим у холодній , воді, безпосередньо перед їжею - підвищує.

Їїжа повільно проходить по харчовому., тракту й так само м'яко його залишає. Мінеральні речовини, що входять до складу меду, нормалізують процеси обміну та стимулюють роботу печінки. Завдяки насиченості мікроелементами мед покращує трофіку тканин, діє як антигеморагічний засіб, підвищує гостроту зору.

Але найголовніша перевага меду - це любов до нього нашого серця і всієї судинної системи людини. Він знижує в'язкість крові, поліпшує живлення серцевого м'яза, сприяє розширенню судин, м'яко регулює підвищений артеріальний тиск.

Якщо вживати мед постійно, підвищується імунітет - система безпеки нашого організму, що при виникненні хвороби чи під впливом інфекції виявляє особливу реакцію - захист. Міцний імунітет дозволяє легше переносити хвороби, або не хворіти зовсім. Навіть переохолодження компенсується власною енергією, бактерії та віруси гинуть, не встигнувши розмножитися.

Варто нагадати, що до 1917 року мед продавали в аптеках як офіційно визнаний лікарський засіб. Він містить більше 300 корисних природних компонентів, 100 з яких є постійними і присутні у кожному виді продукту: вуглеводи, ферменти, мінеральні речовини, білки, вітаміни, амінокислоти та гормони. У ньому сконцентровані легко засвоювані цукри, у невеликих кількостях містяться всі зольні елементи відповідно до наявності їх у медоносах, а також ферменти, вітаміни, ароматичні й азотисті сполуки та інші біологічно активні компоненти.

Вуглеводи меду (у кількості більше 30), особливо фруктоза та глюкоза, легко та швидко засвоюються організмом людини, є цінним енергетичним матеріалом. Завдяки їх високому вмісту мед має велику енергетичну цінність, яка на 100 г продукту складає 1289 кДж, або 308 ккал.

Крім вуглеводів, у меді містяться білкові речовини та протеїни, ліпіди - нейтральні жири і вільні жирні кислоти, життєво необхідний будівельний матеріал для утворення клітинних стінок і мембран.

Мед містить у середньому 15-20 амінокислот, від яких багато у чому залежить передача спадкових факторів. Є багатим джерелом вітамінів. У ньому виявлено вітаміни групи В, а також вітаміни РР, С, Н, Е, К.

Щодо ферментів, то відомо, що у меді містяться такі ферменти, як інвертаза, діастаза, каталаза, оксидаза, пероксидаза, протеаза та деякі інші. Вони відіграють важливу роль у формуванні та дозріванні солодкого продукту, а також у всіх процесах життєдіяльності організму бджіл.

У меді виокремлюють від 33 до 40-50 мікро- та макроелементів (залізо, олово, калій, кальцій, магній, мідь, натрій, марганець, фосфор, алюміній, бор, нікель, свинець, срібло, стронцій, титан, хром, фтор, сірка, йод, барій, цинк, цирконій, галій, ванадій, кобальт, молібден тощо), більшість з яких мед містить у тій самій концентрації та співвідношенні один з одним, що й плазма крові людини.

Хімічний елемент Сироватка крові, % Мед, %
Магній (М§) 0,018 0,018
Сірка (8) 0,004 0,001
Фосфор (Р) 0,005 0,015
Залізо (Ее) 0,0007 0,00097
Хлор (СІ) 0,36 0,029

 

Мікро- й макроелементи та інші мінеральні речовини, що наявні в організмі бджіл навіть у незначних концентраціях (8е, Сг, №), відіграють винятково важливу біологічну роль. Ці елементи, завдяки взаємодії з низкою ферментів, вітамінів і гормонів, впливають на збудливість нервових тканин і нервової системи людини в цілому, на тканинне дихання та процеси метаболізму.

У меді наявні гормональні речовини рослин (фітогормони) та гормони, що надходять з секретом нижньощелепних залоз бджоли. Ще один щедрий рослинний дарунок - ефірні та смолянисті речовини - коктейль із флавоноїдів-фітонцидів, яких мед містить близько 200 різновидів! Флавоноїди не лише приємно пахнуть, це природні антибіотики та антисептики, вони вибірково впливають на мікроорганізми (шкідливі - нейтралізують, корисні - зберігають) і сприяють нормалізації обміну речовин.

Всі медові компоненти разом - ідеальний повністю засвоюваний продукт харчування, який призначений для швидкого темпу сучасного життя, великих фізичних та розумових навантажень, а також смачний, корисний та має потужні захисні властивості.

Незважаючи на те, що мед це дуже смачні та корисні ліки, тим не менш, як і будь які ліки його не можна вживати за принципом: "Чим більше тим краще". Такий підхід може дати зовсім протилежний ефект. За звичай денна норма не повинна перевищувати 2 столових ложок.

Здоров‘я всім!Також читайте:

Додати коментар


Захисний код
Оновити