e-mail: suverenw@gmail.com

Свій погляд

Україна для тих, хто її любить!

Пошук

Новини з відусиль

Дванадцятипала кишка - це унікальний орган людини, який отримав свою назву за рахунок власної довжини, що приблизно дорівнює 12 поперечним розмірам пальця руки.

Дванадцятипала кишка є найменшою частиною тонкого відділу кишківника: її довжина становить 0,25-0,3 м, в той час як загальна довжина всього кишківника майже у 2,5 раза більша за зріст людини. Але, не зважаючи на велику довжину та маленький об'єм, кишківник отримав назву мозку людини з регуляторної активності. А дванадцятипала кишка, за участь у регуляції моторної та секреторної функцій шлунка та кишок, а також гепатобіліарної системи та підшлункової залози, - гіпофізу черевної порожнини.

Процеси, що відбуваються у дванадцятипалій кишці мають велике значення для забезпечення кишкового травлення. Тут харчові маси потрапляють під дію кишкового соку, жовчі, соку підшлункової залози. Тут відбувається перетравлення всіх харчових інгредієнтів за участю протео-, ліпо- й амілолітичних ферментів.

Дванадцятипала кишка відрізняється особливою будовою слизової оболонки, завдяки чому її епітелій стійкий до агресивного середовища шлункової кислоти, пепсину, жовчі та ферментів підшлункової залози. Слизова оболонка дванадця­типалої кишки синтезує в 2 рази більше гідрокарбонатів (речовин, що беруть участь у нейтралізації й вилужуванні кислого харчового вмісту в дванадцятипалій кишці), ніж слизова оболонка шлунка.

У цій головній біохімічній лабораторії організму людини відбувається розще­плення їжі до маленьких фрагментів для подальшого транспортування кровотоком до кожної клітини. Відбувається первинне розщеплення компонентів їжі на пластичний та енергетичний матеріал. Організм отримує енергію для власного функціонування та пластичний матеріал для побудови клітин.

Складчаста поверхня слизової оболонки дванадцятипалої кишки вкрита кишковими ворсинками, що являють собою вирости слизової оболонки й дуже Істотно збільшують поверхню кишкової вистилки, що є надважливою характеристикою Для органа, в якому всмоктування здійснюється настільки інтенсивно. Підра­ховано, що складки збільшують поверхню кишки в 3 рази, ворсинки - в 10, а Ікроворсинки - у 20 разів. Разом вони забезпечують 600-кратне збільшення кишкової поверхні.

    В ендокринних клітинах дванадцятипалої кишки продукується гормон секретин, який стимулює виділення жовчі, що запускає процес розпаду жирів на мікроскопічні краплинки (емульгація жирів) для кращого розщеплення ферментами. Надходжен­ня жовчі до дванадцятипалої кишки починається за 5-10 хв. після вживання їжі та триває 6-8 годин. Жирна їжа, мед, молоко, яєчний жовток, навіть розмови про їжу (умовно-рефлекторне жовчовиділення) посилюють виділення жовчі.

Нормальна робота шлунково-кишкового тракту без надходження необхідного об'єму жовчі до дванадцятипалої кишки неможлива. А будь-яке нервове напру­ження негативно впливає на жовчоутворення та є першопричиною порушення жовчовиділення.

Якщо після прийому їжі жовч вчасно не надходить, ворсинки дванадцятипалої кишки вкриваються жировою плівкою. Процес травлення порушується і всі поживні речовини, що мали б цілковито засвоїтись, проходять крізь дванадцяти­палу кишку транзитом. Виражена дисфункція дванадцятипалої кишки призводить до проблем зі здоров'ям в цілому.

Насьогодні діагноз дискінезія жовчовивідних шляхів часто ставлять дитині в три роки, хоча ще п'ятнадцять років тому вважалося, що це - діагноз 10-11-річних. Причиною є стрес від зміни звичних умов при переході малюка до дитсадочка, з яким все більше дітей не можуть швидко впоратися. А стрес - це спазм, за якого порушується викид жовчі жовчною протокою.

У нормі в людини за добу виробляється від 500 мл до 1,2 л жовчі. Передусім вона потрібна, щоб вжиті жири перетворилися у водорозчинну форму, щоб потрапити з тонкого кишківника у кров, до кожної клітини. Жири мають найбільшу енергетичну цінність. Вони необхідні організму людини для повноцінної роботи центральної нервової системи. Без жирів неможлива передача нервових імпульсів.

Продукти бджільництва містять жири з великим вмістом поліненасичених жирних кислот та фосфоліпідів. Ендогенний жир тіла бджоли за деякими пара­метрами є більш цінним, ніж риб'ячий жир та рослинні олії. Екзогенний жир (основа забрусу та воску) - відмінний адсорбент. Поліненасичені жирні кислоти присутні у всіх продуктах бджільництва та не потребують жовчі для переходу у водорозчинну форму.

Жири продуктів бджільництва - це енергія активності у чистому вигляді. Вони ніколи не накопичуються у жирових депо та не можуть стати причиною зайвої ваги.

Розщеплення та всмоктування жирів у дванадцятипалій кишці відбувається за участі комплексу ферментів. У людини ідентифіковано більше 3000 ферментів. У маленькому зобику бджоли об'ємом 30 мм3 знаходиться більше 2600 ферментів. Практично лише 40 з них відсутні в організмі людини. Бджола та травна система людини працюють з урахуванням одних й тих самих ферментативних особливостей. Продукти, що створюються за участі бджолиних ферментів, ідеальні для людини.

Ферменти - це специфічні білки, які є каталізаторами біохімічних реакцій та виконують транспортну функцію. Для того, щоб будь-яка поживна речовина потрапила крізь клітинну мембрану, потрібен фермент-«локомотив» (білок рослинного походження). Активатором білка завжди є мікроелемент. Будь-яке хронічне захворювання супроводжується порушенням балансу мікроелементів, порушенням процесу ферментоутворення.

При збоях у функціонуванні травної системи, що обумовлені дефіцитом ферментів, сувора дієта стає невід'ємною частиною життя людини. Деякі продукти харчування рекомендовано не вживати взагалі. Приємним винятком є продукти бджільництва в цілому та медова вода зокрема.

У ділянці дванадцятипалої кишки медова вода сприяє: потужним жовчогінному та панкреатичному ефектам, ліквідує спазм, тонізує гладкі м'язи всіх трубчастих органів. Причому, при спазмуванні - спазм ліквідується, при розслабленні - орган тонізується. Медова вода сприяє виділенню всіх необхідних секретів травних залоз і забезпечує всмоктування з порожнини шлунково-кишкового тракту продуктів перетравлення їжі.

Додати коментар


Захисний код
Оновити