e-mail: suverenw@gmail.com

Свій погляд

Україна для тих, хто її любить!

Пошук

Новини з відусиль

Прогнозована тривалість життя людини, за підрахунками фахівців ВООЗ, нині складає близько 71 року. Але ж збереглися прадавні легенди, що колись люди здатні були прожити 300 років. Достеменно невідомо, яким чудодійним еліксиром молодості та довголіття вони користувалися, проте солодко-молочна магія продовження бджолиного життя людству відома здавна. Впродовж перших трьох днів життя абсолютно усі личинки бджіл отримують вид вид корму - маточне молочко. Личинок, яким судилося стати робочими бджолами, з четвертого дня переводять на харчування розрідженою сумішшю меду та перги. На відміну від них, личинки, що відібрані бджолами як майбутні матки, від народження і до останнього дня свого життя споживають лише маточне молочко.

   Саме через цю різницю в раціоні харчування звичайна робоча бджола живе влітку в середньому не довше 2-ох місяців, напротивагу тривалість життя бджолиної матки, яка споживає високоживильне маточне молочко, становить 5-7 років. У перерахунку на життя людини це означає можливість прожити майже 5 тисяч років, за умови споживання лише маточного молочка. Недарма цей продукт завжди вважався королівською їжею й у перекладі з англійської мови поєднання гоуаіl jе11у (маточне молочко) так і звучить - «королівське желе». Маточне молочко являє собою секрет, який продукується алотрофічними залозами робочих бджіл і є високопоживною речовиною, що призначена для вигодовування личинок майбутніх маток. Продукується лише молодими бджолами 4-15-денного віку.
   Маточне молочко збирають з кожного окремого маточного стільника, коли личинки королеви досягають 3-4-денного віку. Молочко збирають з маточника, тому що маточники - це єдині чарунки, в яких зберігається великий обсяг молочка. Коли маточне молочко використовується для вигодовування личинок робочих бджіл, воно подається їм безпосередньо і споживається відразу ж, по мірі виробництва, тоді як у чарунках личинок матки маточне молочко накопи­чується, оскільки швидкість його вироблення набагато перевищує швидкість споживання. Таким чином, практичне значення має збір маточного молочка лише з маточників.
    Після взятку, у натуральному вигляді, маточне молочко придатне до споживання лише впродовж 1-2 годин. Це найбільш чутливий до впливу зовнішніх факторів продукт бджільництва. Для збереження його корисних властивостей впродовж тривалого часу важливо відразу забезпечити відсутність безпосереднього контакту з киснем, а також низькотемпературний режим зберігання (від -6 °С).
   Термін зберігання маточного молочка повністю залежить від форми його консервування: у комбінації з медом - до 1 року; у вигляді ліофілізата - близько 2 років; у вигляді адсорбенту - 1-1,5. Проте при висушуванні маточне молочко втрачає частину своїх унікальних властивостей. Виняток становить заморожене нативне маточне молочко, яке використовує Компанія ФІТАПІСВІТ® при виготовленні власних медових композицій з маточним молочком ПОЛЕВІТОН та МЕДОЛАКТ. Заморожене маточне молочко має найвищу біологічну цінність і цілковито зберігає у своєму складі усі основні поживні речовини, що необхідні для нормального розвитку живого організму впродовж 2-3 місяців (за температури вище мінус 18 °С до 12-19 місяців).
   Попри виражені цілющі властивості маточне молочко не можна назвати популярним продуктом у виробників продуктів бджільництва. І справа не лише в тому, що пасічники стикаються з певними труднощами у процесі його синтезу та наступного зберігання, відіграє свою роль і його мала кількість для видобутку.
   Приблизна кількість маточного молочка в одному стільнику становить 0,3 г, Тобто 1 г продукту можна отримати з 3-4 маточників. Сильна бджолина сім'я за сезон, що триває 5-6 місяців, може виробити приблизно 500 г маточного молочка.
   Ця желеподібна білувато-жовта маса зі специфічним запахом та гострим кислуватим смаком має унікальну здатність до самостерилізації, у ній не знайдено жодного мікроорганізму. А за збалансованістю складових маточне молочко практично не має аналогів у живій природі: у ньому присутні усі відомі на сьогодні амінокислоти (зокрема всі незамінні: аргінін, гістидин, валін, метіонін, триптофан тощо), жирні кислоти, більш ніж 100 різноманітних мінеральних сполук, вітаміни та гормони. Такий комплекс речовин вже сам по собі передбачає універсальність та багатофункціональність цього бджо­линого дива, що стимулює ріст бджіл та підтримує життєдіяльність матки.

ХІМІЧНИМ СКЛАД МАТОЧНОГО МОЛОЧКА

                 Компонент

  Вміст у маточному молоці, %

Вода

65-67

Ліпіди (з яких 80-85 % складають жирні її кислоти, 4-10 % фенол, 5-6 % віск, 3-4 % Ці,, стероїди, 0,4-0,8 % фосфоліпіди)

3-6

  (у свіжому маточному   молоці)

Сирий протеїн

12,5

 Пептиди із 2-4 амінокислот

12-15

 Білок 57-kDa (роялактин, наявність якого відрізняє бджолину матку від робочої бджоли)

незначна кількість

 Поліненасичені жирні кислоти:     10-гідрокси-2-деканова кислота;  глюконова кислота; 10-гідроксид-еканова кислота; інші декарбонові кислоти

24 (від загального вмісту кислот) 22 (від загального вмісту кислот) 5 (від загального вмісту кислот)

 Вуглеводи (які на 90 % складаються з глюкози та фруктози, причому вміст глюкози 50-70 %)

10-16

 Мінеральні солі (вміст яких, мг/кг:215,006 кальцію, 6,39 міді, 20,054 заліза, 0,501 галію, 2517 калію, 0,139 літію, 217,493 магнію, 133,203 цинку, 0,556 селену и 0,302 стронцію)

1,5

Ацетилхолін (складний ефір холіну та оцтової кислоти, є хімічним передавачем нервового збудження в ЦНС)

незначна кількість

  Гормони (тестостерон, прогестерон, про-лактин, естрадіол)

незначна кількість

 Мікроелементи, деякі ферменти, антибіо-тичні та антибактеріальні компоненти

незначна кількість

 Вітаміни (Ві, В2, Вб, Ві2, Вз, С, Н, РР, біотин, фолієва кислота, пантотенова кислота)

незначна кількість

   Унікальний склад маточного молочка забезпечує інтенсивний розвиток маточної личинки, яка впродовж 6 днів збільшує свою вагу у 3000 разів, тобто зтостає у 2 рази швидше за личинку робочої бджоли, яка у вигляді харчування отримує медову суміш з додаванням перги. Дослідники пояснюють цю високу біологічну активність маточного молочка великою кількістю вітамінів, особливо пантотенової кислоти, та наявністю незамінних амінокислот. З мікроелементів маточного молочка найбільш цінними є залізо, марганець,  та кобальт, оскільки вони необхідні для нормального кровотворення. Наявність цинку в маточному молоці визначає його стимулюючий вплив на статеві залози бджолиних маток.
   Білкові речовини маточного молочка: глобуліни (68 %) та альбуміни (40 %) є надзвичайно важливими компонентами крові. Вони належать до добре засво­юваних. Так білки м'яса засвоюються організмом людини лише на 69-74 %, а маточного молочка - на 81 %.
   За амінокислотним складом білок маточного молочка найбільш близький до білка м'яса, коров'ячого молока та курячого яйця, проте значно перевершує ці види тваринних білків за вмістом лізину, проліну, аспарагінової та глюта­мінової амінокислот.
У організмі людини амінокислота пролін сприяє поліпшенню когнітивних здібностей та сприятливо впливає на стан суглобів. Аспарагінова та глютамінова амінокислоти чинять гепатопротекторну дію, необхідні для повноцінного розвитку і функціонування головного мозку. Амінокислота лізин, що міститься у маточному молоці, покращує засвоєння організмом кальцію, підвищує ефектив­ність регенерації пошкоджених тканин.
   Лізин сприяє природному виробленню білка колагену, що необхідний для пружності та еластичності шкіри, стінок кровоносних судин, хрящової тканини, бере участь в синтезі гормонів, ферментів та антитіл, відіграє важливу роль у противірусному захисті організму.
Хоча маточне молочко бджоли виготовляють з перги, воно значно багатше на вітаміни, ніж вихідний продукт. Так у ньому у 12-16 разів більше пантотенової кислоти та біотину, ніж у перзі.
   Щоденна добова потреба людини у пантотеновій кислоті (вітамін В5) становить 10 мг, а у 100 г маточного молочка її міститься 18-20 мг. Пантотенова кислота має протизапальні властивості, сприяє швидкому гоєнню ран та виразок, покращує стан шкіри, прискорює метаболізм у тканинах міокарда, регулює функції наднирників і статевих залоз.
Біотин (вітамін В7 - «шкірний фактор») відповідає за регуляцію вмісту глюкози і холестерину в крові. Як і вітамін В5, сприятливо діє на стан шкіри, нігтів і волосся, відіграє важливу роль у процесі синтезу гемоглобіну (наслідками. тривалого браку якого в організмі є: себорея, лупа, випадіння волосся, ламкість нігтів, апатія, анемія, м'язова слабкість, зниження апетиту, сонливість, дерматити та порушення функцій нервової системи).
   Від коров'ячого молока маточне молочко запозичило лише назву. За своєю поживністю маточне молочко бджіл значно перевершує коров'яче. Маточне молочко містить у 5 разів більше білків, у 4-6 разів вуглеводів, у 2-3 рази більше жирів. Вітамінів маточне молочко містить також значно більше, ніж молоко корови.
Маточне молочко має бактеріостатичний і бактерицидний ефект, тобто здатність призупиняти розмноження і ріст багатьох бактерій та навіть знищувати їх.
   Силу протимікробної дії маточного молочка можна побачити на прикладі: при десятикратному розведенні маточне молочко впливає на мікробів сильніше, ніж карболова кислота. Антимікробна дія маточного молочка розповсюджується на стафілококи, стрептококи, туберкульозну паличку тощо. Є відомості про про­тивірусну активність маточного молочка, зокрема згубний вплив на збудників
грипу. Саме завдяки своїм антимікробним властивостям маточне молочко витримує довготривале зберігання, не піддаючись процесам бродіння.
 

ПОРІВНЯЛЬНИЙ ХІМІЧНИЙ СКЛАД МАТОЧНОГО МОЛОЧКА БДЖІЛ ТА МОЛОКА КОРОВИ

Склад% Маточне молочко бджіл Молоко корови
Вода 13-30 87,3
Білкові речовини (протеїн) 44-45 3,5
Амінокислоти до 20 амінокислот присутні
Цукри (глюкоза) 20-30 4,9
Жири 8-18 3,7
Вітаміни В1, В2, В5, В12, РР ,С, Н присутні
 
    Маточне молочко чинить енергостимулюючу, тонізуючу дії, відновлює обмін вчовин та живлення тканин, нормалізує функції органів та систем. Воно здатне стабі лізу вати гормональний баланс організму, покращити репродуктивну і статеву функції, збільшити чоловічу та жіночу фертильність, підвищити силу витривалість. Сприяє прискореному відновленню біохімічних характеристик передміхурової залози, як стимулятор центральних механізмів регуляції інтенсивності утворення андрогенів.
   Це безпечний анаболічний засіб, який у відсотковому співвідношенні сприяє збільшенню м'язової маси, а не жирової. Підвищує толерантність до високих фізичних і емоційних навантажень.
   При серцево-судинних захворюваннях маточне молочко сприяє стабілізації артеріального тиску, регуляторно впливаючи на тонус судин та виявляє кардіопротекторний ефект. У малих дозах маточне молочко сприяє зниженню підвищеного артеріального тиску, а у великих, навпаки, - підвищує знижений тиск. Маточне молочко сприяє виробленню гормону наднирників адреналіну, з чим пов'язана його здатність підвищувати рівень глюкози в крові. Під впливом вживання маточного молочка у крові також збільшується рівень еритроцитів, ретикулоцитів та гемоглобіну. Воно поліпшує кровотворення та позитивно ливає на показники крові: знижує рівень холестерину та тригліцеридів, що осбливо важливо при атеросклерозі. Завдяки дії маточного молочка підвищується скорочувальна здатність серцевого м'яза, розширюються коронарні судини та гладка мускулатура бронхів. Маточне молочко є активним біостимулятором, який за умови зберігання мінусових температур (-5-10 °С) не втрачає своїх цілющих властивостей навіть через рік. Це неперевершений адаптоген та стимулятор імунної системи. Імуномодулююча дія маточного молочка виявляється у сприянні утворення Т-мфоцитів, що відповідають за імунну реакцію проти вірусів та ракових клітин, відіграють важливу роль при запальних процесах. Завдяки здатності збільшувати споживання кисню в тканинах і, як наслідок, пілвищувати продуктивність і витривалість, маточне молочко є активною біостимулюючою речовиною. При регулярному його споживанні відчутно підвищується загальний життєвий тонус. Маточне молочко активно впливає на обмін речовин, стимулює центральну нервову систему, тканинне дихання та окиснювальне фосфорилювання, допомагає збільшити масу тіла, пришвидшити ріст, покращує апетит.
   Цей білково-вуглеводно-жировий коктейль - справжній еліксир молодості та довготривалості здорового життя людини, дія якого спрямована на загальне зцілення організму на глибинному клітинному рівні.

Додати коментар


Захисний код
Оновити