e-mail: suverenw@gmail.com

Свій погляд

Україна для тих, хто її любить!

Пошук

Новини з відусиль

Ефективний фільтр для води можна виготовити підручними засобами Якщо, розбивши намет на березі озера, ви раптом виявили, що не запаслися питною водою - не впадайте у відчай.
Є просте рішення проблеми: зріжте гілку з найближчої сосни, очистіть її від кори, і використовуйте гілку замість фільтра, повільно пропускаючи через неї озерну воду. Саморобний фільтр зупинить будь-яких бактерій.
Вчені з Массачусетського технологічного інституту
виявили, що подібна система фільтрації може виробляти до чотирьох літрів питної води в день. Цього достатньо, щоб позбавити від спраги середньостатистичну людину.
У роботі, опублікованій у виданні PLoS ONE, дослідники продемонстрували, що невеликий шматок заболоні ефективно фільтрує понад 99% бактерій E. coli з води. Розмір пор в заболоні, що складається з ксилеми, по якій на всю довжину дерева транспортуються соки, також дозволяє блокувати більшість відомих бактерій.
Способів знезараження води існує безліч. А ось наші предки не «морочилися» проблемою очищення води, так як користувалися лише одним, перевіреним століттями методом - за допомогою червоної горобини.
Як відомо, горобина багата всілякими мікроелементами, антибактеріальними і дубильними речовинами, а також ефірними маслами. Багато в ній вітамінів, у тому числі вітаміну Р і С, провітаміну А (каротину), і пектинів, які пригнічують газоутворення в кишечнику, перешкоджаючи надмірному бродінню вуглеводів. Але особливо цінна горобина в природних умовах, коли потрібно швидко і ефективно очистити непридатну для пиття воду. Є в цій рослині сорбінова та парасорбіновую кислоти, завдяки дії яких гальмується ріст мікроорганізмів, грибків і цвілі. Не випадково наші прадіди при заквасці капусти в бочках (або при мочінні яблук) обов'язково клали ще й гілочку горобини, тоді капуста зберігалася дуже довго.