Способів знезараження води існує безліч. А ось наші предки не «морочилися» проблемою очищення води, так як користувалися лише одним, перевіреним століттями методом - за допомогою червоної горобини.
Як відомо, горобина багата всілякими мікроелементами, антибактеріальними і дубильними речовинами, а також ефірними маслами. Багато в ній вітамінів, у тому числі вітаміну Р і С, провітаміну А (каротину), і пектинів, які пригнічують газоутворення в кишечнику, перешкоджаючи надмірному бродінню вуглеводів. Але особливо цінна горобина в природних умовах, коли потрібно швидко і ефективно очистити непридатну для пиття воду. Є в цій рослині сорбінова та парасорбіновую кислоти, завдяки дії яких гальмується ріст мікроорганізмів, грибків і цвілі. Не випадково наші прадіди при заквасці капусти в бочках (або при мочінні яблук) обов'язково клали ще й гілочку горобини, тоді капуста зберігалася дуже довго.