e-mail: suverenw@gmail.com

Свій погляд

Україна для тих, хто її любить!

Пошук

Новини з відусиль

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

Бджоли позичають у квітки не лише нектар для вироблення меду, але й пилок, з якого у стільниках формують пергу - їжу для бджолиного потомства, а також для бджіл-годувальниць, що обслуговують бджолину матку.

Квітковий пилок - це чоловічі зародкові клітини квітучих рослин. Одна квітка містить зазвичай до 50 мл зернин пилку. Навіть у найдрібнішому пил­ковому зерні є всі необхідні поживні речовини для майбутньої рослини й майже все, що потрібно людині для підтримки здоров'я та життя.

Квітковий пилок, що зібраний медоносною бджолою та склеєний секретами її слинних залоз у різнокольорові гранули розміром 1-3 мм, називають бджолиним обніжжям.

Зібраний бджолами пилок отримав свою назву завдяки способу транспортування його бджолою до вулика. Для зручності перенесення квіткового пилку бджола прямо на квітці або безпосередньо в польоті «вичісує» пилок спеціальними щіточками ніг і складає його у вигляді маленьких грудочок до «кошичків» на задній парі ніг, при цьому склеюючи окремі зерна пилку секретом своїх слинних залоз.

Колір бджолиного обніжжя залежить від виду рослин, з яких його було зібрано. Смак пряний, варіює від солодкого до гіркого. Запах квітково-медовий;

Бджолине обніжжя - це другий за обсягом споживання і перший за значущістю продукт харчування бджолиної сім'ї. Середня бджолина сім'я збирає впродовж року від 30 до 60 кг пилку та вигодовує за допомогою цього суперкорму приблизно 150 тисяч бджіл.

Бджолине обніжжя - це ніщо інше, як складний концентрат великої кількості цінних у харчовому відношенні біологічно активних речовин. Воно багате на білок, вуглеводи, ліпіди, нуклеїнові кислоти, мінеральні сполуки та вітаміни. Також у бджолиному обніжжі відмічений високий вміст так званих незамінних (ессенціальних) ненасичених жирних кислот - лінолевої та ліноленової, загальна кількість яких у сумі даних сполук більше 50 % (табл. 2). В цілому, у бджолиному обніжжі знайдено більше 200 поживних речовин та елементів.

Вид рослин, з яких бджолине обніжжя зібране, надає йому цінних специфічних властивостей. Так, наприклад, пилок дубу, сливи та конюшини багатий на білок, верби - аскорбінову кислоту, гречки - флавоноїдні сполуки, таволги -хлорогенову кислоту, а знижений вміст протеїнів у пилку кульбаби обумовлює його збагачення (до 15 %) ліпідними складовими, в тому числі каротиноїдами. Комбінуючи пилок різного ботанічного походження, бджолина сім'я запасає на період багатомісячної зимівлі оптимально збалансований білково-вітамінний концентрат.

СКЛАД БДЖОЛИНОГО ОБНІЖЖЯ (на 100 г продукту)

 

Компонент Кількість, %
Вода 20 (у щойно зібраному), 8-10 (після сушки)
Білкові речовини 20-35 (білки, у тому числі ферменти) 1-4 (вільні амінокислоти)
Вітаміни А, вітаміни групи В, аскорбінова кислота
Мінеральні речовини 1-7 (в цілому 28 елементів)
Ліпіди (жири) 05.июл
Фенольні з'єднання >2,5 (флавоноїди) 0,06-0,8 (хлорогенові кислоти)
Нуклеїнові кислоти 0,4-4,8
Гормони незначна кількість
Стимулятори росту незначна кількість
Натуральні антибіотики незначна кількість
Вуглеводи 20-40 (у тому числі фруктоза 19,4; глюкоза 14,1)
Інші біологічно активні речовини незначна кількість

Одним з важливих показників, що характеризують біологічну цінність бджолиного обніжжя, є питома частка вмісту вітамінів, яка залежить від видової приналежності рослин, погодних умов вегетаційного періоду, живлення рослин і багатьох інших факторів. Бджолине обніжжя - багате джерело токоферолів (вітаміну Е), містить значну кількість ретинолу (А), каротину (провітамін А), вітамінів групи В (мг / 100 г сухої речовини): тіаміну (0,55-1,50), рибофлавіну (0,50-2,20), нікотинової кислоти (1,30-21,00), пантотенової кислоти (0,32-5,00), піридоксину (0,30-0,90), біотину (0,06-0,60), фолієвої кислоти (0,30-0,68), інозиту (188,0-228,0) тощо.

Відомий фахівець із бджільництва Н.П. Йориш наголосив: «41 г пилку містить стільки добових доз вітаміну Р (рутину), що може вберегти декілька чоловік від крововиливу в мозок, сітківку ока і серце».

У складі золи бджолиного обніжжя встановлено наявність 28 хімічних елементів: калію, натрію, фосфору, кальцію, нікелю, титану, ванадію, хрому, церію, берилію, цинку, свинцю, срібла, миш'яку, олова, галію, стронцію, барію, урану, кремнію, алюмінію, магнію, марганцю, молібдену, бору тощо. Обніжжя особливо багате сполуками калію (400 мг / 100 г), який сприяє виведенню з організму надлишку води та солі, покращуючи таким чином стан хворих, які страждають на захворювання серцево-судинної системи та нирок. Досить багато містить воно фосфору (190-580 мг /100 г), кальцію (170-410 мг /100 г) і магнію (90-270 мг / 100 г). Бджолине обніжжя багате також залізом, міддю і кобальтом. Сполуки зазначених елементів відіграють важливу роль у процесі кровотворення.

Найбільшою перевагою бджолиного обніжжя є те, що воно практично не викликає алергічних реакцій, оскільки ферменти зі слини бджіл руйнують пилкові алергени. Реакція на бджолине обніжжя виникає лише у 0,08 % хворих на алергію.

Бджолине обніжжя - безцінний дар природи. Не існує іншого продукту, який міг би зрівнятися з ним за концентрацією усіх складових, необхідних для розвитку та функціонування організму людини. Всі його компоненти органічно пов'язані та збалансовані між собою, чим пояснюється потужний різнобічний терапевтичний ефект. Бджолине обніжжя позитивно впливає на роботу м'язового апарату, серцево-судинної систем, стимулює виділення залоз внутрішньої секреції, сприяє активній діяльності наднирників та нирок, стимулює ріст і відновлення пошкоджених тканин організму, в тому числі й печінки та кровотворної тканини.

Обніжжя є незамінним продуктом для підвищення гемоглобіну в крові. До того ж воно призводить до деякого зниження швидкості зсідання крові, зміцнює капіляри, знижує вміст холестерину в крові, має антисклеротичні властивості (завдяки чому його використовують при лікуванні ішемічної хвороби серця).

Бджолине обніжжя стимулює імунну систему, має загальнозміцнювальну дію, підвищує апетит, відновлює та корегує вагу тіла, активізує розумову і фізичну працездатність, посилює чоловічу статеву потенцію, зменшує ознаки гіпертрофії простати. Вважається, що обніжжя, відновлюючи процеси обміну при вікових змінах у організмі, як і інші продукти бджільництва, сприяє подовженню життя.

На початку 1950-их років науковцями було розпочато низку досліджень щодо впливу цього цінного продукту на людину. Перед усім, до цього підштов­хнув той факт, що серед бджолярів, які постійно споживають мед та бджолине обніжжя, частіше, ніж зазвичай, зустрічаються довгожителі з відмінним здоров'ям. Гіпотеза підтвердилася: мед і бджолине обніжжя, що підтримують сили та здоров'я бджіл, корисні й для людини. Було доведено можливість пов­ноцінного харчування одним бджолиним обніжжям впродовж тривалого часу.

Порівняймо: 100 г бджолиного обніжжя містить таку саму кількість незамінних амінокислот, як 500 г яловичини або 7 яєць. Достатньо 20-30 г бджолиного обніжжя на день як доповнення до звичайного раціону харчування, щоб забезпечити добову потребу людини у незамінних амінокислотах, вітамінові А та аскорбіновій кислоті.


Саме за рахунок високого вмісту незамінних амінокислот обніжжя дозволить людині суттєво знизити частку споживання тваринного білка, або навіть повністю перейти на рослинне харчування, не остерігаючись білкового дефіциту. В цілому, 20 г бджолиного обніжжя з квіткового пилку, навіть при раціоні, бідному на м'ясо, цілком достатньо, щоб забезпечити організм незамінними амінокислотами.

ВМІСТ НЕЗАМІННИХ АМІНОКИСЛОТ У БІЛКУ КВІТКОВОГО ПИЛКУ ТА У БІЛКУ МОЛОКА - КАЗЕЇНІ

Амінокислота Вміст, % білка Амінокислота Вміст, % білка
квітковий пилок казеїн квітковий пилок казеїн
Аргінін 4,6-6,0 3,4 Лізин 6,3-7,7 6,9
Валін 5,8-11,2 6,6 Метіонін 1,7-2,4 2,8
Гістидин 2,5-3,2 2,7 Треонін 4,1-5,3 3,9
Ізолейцин 5,1-7,0 5,7 Триптофан 1,2-1,6 1,2
Лейцин 7,1-9,0 8,7 Фенілаланін 4,1-5,9 4,8

Як бачимо з даних, що наведені у таблиці 3, з точки зору фізіології харчування, білок пилку є більш повноцінним, ніж казеїн, оскільки містить необхідні людині амінокислоти у більшій кількості, включно з незамінними амінокислотами.

Збереження повної біологічної активності бджолиного обніжжя багато в чому залежить від наявності або відсутності згубного впливу на нього вологи, повітря, світла та різних мікроорганізмів. Згідно з дослідженнями, за неспри­ятливих умов бджолине обніжжя досить інтенсивно вражається грибками та дріжджеподібними мікроорганізмами, що призводить до псування, робить обніжжя непридатним для фармацевтичної або харчової переробки.

Найбільш дієвим способом для забезпечення тривалості й стабільності зберігання властивостей продукту, забезпечення мікробіологічної чистоти і безпеки застосування виявилася технологія консервування бджолиного обніжжя за допомогою таких натуральних консервантів, як прополіс та бджолиний мед. У зв'язку з цим, наприкінці 80-их років минулого століття були проведені дослідження щодо розробки технології виготовлення драже з бджолиного обніжжя.

На підставі проведених дослідів була складена рецептура дієтичного драже з бджолиного обніжжя, що у жовтні 1990 року затверджена Республіканською дегустаційною комісією Головного управління харчової промисловості Держагропрому України.

У 1993 році Всесоюзним Науково-виробничим акціонерним товариством «Цвітень» був запатентований новий унікальний спосіб отримання корпусу драже з бджолиного обніжжя. Сьогодні саме цей метод і покладений в основу технології виготовлення фітапідраже Компанії ФІТАПІСВІТ®.

Унікальність винаходу полягає у тому, що корпусом для драже слугує не що інше, як цілісне бджолине обніжжя з квіткового пилку. Робота з такою Основою технологічно більш трудомістка, ніж класичний спосіб використання ЯК корпусу драже великих гранул цукру. Оболонка пилкового зерна в бджо- иному обніжжі розкривається, всередину вводиться спеціалізована суміш лікарських трав і все вкривається тонким шаром прополісу. Далі відбувається формування захисної оболонки з додаванням цукрової пудри, меду, кукурудзяного крохмалю, патоки і бджолиного воску.

При вживанні такого продукту під дією слини і шлункового соку розчиняється насамперед оболонка драже, оболонка пилкового зерна набухає, відкриваються мікроотвори, крізь які у тонкому кишківнику відбувається всмоктування екстракту з лікарських трав, що посилений вмістом пилкового зерна, безпосередньо в кров.

Маючи у складі своєї захисної оболонки такі потужні компоненти, бджолине обніжжя у фітапідраже Компанії ФІТАПІСВІТ® повністю захищене і готове до тривалого зберігання без втрати широкого спектра своїх медико-біологічних властивостей та унікального механізму дії на організм людини.

Читайте також: