e-mail: suverenw@gmail.com

Свій погляд

Україна для тих, хто її любить!

Пошук

Новини з відусиль

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Неактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зіркаНеактивна зірка
 

У вулику запаси бджолиного обніжжя з квіткового пилку зберігаються у переробленому, законсервованому стані у вигляді перги.

Перга (бджолиний хліб, «хлєбина» старослов'янською) - це квітковий пилок рослин, що зібраний медоносними бджолами, зволожений нектаром та скла­дений у чарунки стільників, утрамбований і залитий медом.

Залежно від спектра квітучих рослин, з пилку яких бджолами зроблена перга, її можна поділити на дві групи: монофлерна та поліфлерна. Відмінна риса монофлерної перги - однаковий колір обніжжя і пергових чарунок, а також, як правило, яскраво виражений однобічний смак: кислий або гіркий.

Крім того, виокремлюють 3 основні різновиди перги:

У стільниках - найбільш природна, без обробки людиною. Нею, як правило, забиваються старі чорні розплідні стільники, споживати які це дуже приємно, оскільки, крім воску, в них присутня мерва - оболонка розплідного кокона. У такому вигляді погано зберігається: при підвищеній вологості пліснявіє, у теплі її можуть з'їсти личинки воскової молі. Вміст перги, у перерахунку на суху речовину, в щільно забитих стільниках 50-60 %. Решта - віск, залишки коконів і волога.

Мелена перга, або пергова паста. Виробляється шляхом перемелювання стільникової перги з додаванням меду (близько 30 %). Завдяки меду добре зберігається, проте не всім підходить. Вміст перги у перерахунку на суху речовину до 30-40 %.

Перга, витягнута зі стільників. Має вигляд твердих шестигранників - гранул. В очищеному та висушеному вигляді добре зберігається. Вміст сторонніх речовин, при якісній переробці, близький до нуля. Участь людини лише в очищенні перги від воску та мерви, склад гранул залишається незмінним. У технології застосовується заморожування стільників з пергою, що не впливає на якість продукції: у природних умовах стільники з пергою взимку теж промерзають, а навесні успішно споживаються бджолами.

В одній чарунці знаходиться приблизно 140-180 мг перги, що зпресована з різнокольорових кульок обніжжя. Перга з чорних розплідних стільників, куди бджоли утрамбовують обніжжя, за своєю біологічною дією суттєво відрізняється від нього. Квітковий пилок бджола переробляє 2-3 години, поки летить від квітки до вулика, а коли він потрапляє до чарунки стільника розпочинаються справжні дива.

Принесені до вулика кульки обніжжя бджола складає у темну прополісовану вощину. Вуликові (молоді) бджоли подрібнюють її та утрамбовують ударами голівок. Інші заливають заповнені на 2/3 чарунки нектаром та медом, додаючи секрети слинних залоз. Відсутність доступу повітря, високий рівень (20-30 %) вологості бджолиного обніжжя і комфортна температура вулика (33-35 °С) створюють сприятливі умови для цілої низки біохімічних перетворень, завдяки яким перга й переважає за якістю бджолине обніжжя.

Відбувається наступне:

  • здатність проростання зернини пилку зникає за 1-2 дні (під впливом секрету щелепних залоз бджоли);
  • сахароза поступово перетворюється в моносахариди;
  • звичайний цукор частково перетворюється в молочну кислоту завдяки дії низки ферментів;
  • зростає вміст вітаміну К;
  • збільшується термін зберігання продукту;

у частини зернин пилку руйнується оболонка і внутрішній вміст корисних речовин надходить за межі екзини, що поліпшує їх утилізацію при споживанні.

Під час цих перетворень молочнокислі бактерії пригнічують розвиток Гнилісної мікрофлори, проте не перешкоджають розмноженню дріжджів, завдяки яким перга насичується необхідними вітамінами та амінокислотами. У результаті ферментації вміст стільників набуває темно-коричневого кольору та стає приємно кисло-солодким на смак. З часом, внаслідок накопичення молочної кислоти, рівень рН знижується до 4,3, що призводить до масової загибелі мікроорганізмів. Таким чином, з обніжжя, яке бджоли щільно склали у стільники, утворюється перга, що, на відміну від пилку, стерильна, тому .Краще засвоюється і перетравлюється личинками.

Бджоли використовують пергу для вигодовування розплоду переважно Навесні та влітку. Її поживна цінність у 3 рази вища, порівняно з бджолиним Обніжжям. Розвиток кожної бджоли від народження займає три тижні, з яких Три доби бджола як корм отримує маточне молочко, наступні шість днів - Медово-пергову суміш, після чого розвивається, не отримуючи корму.

Споживаючи пергу, бджоли у триденний термін формують серцево-судинну, -кровотворну, нервову системи та шлунково-кишковий тракт. Формування Відбувається за програмою, закладеною бджолами, де задіяні саме ті частинки доини, якими бджоли скріплюють верхній шар втрамбованого обніжжя. При ьому за три дні їх маса зростає у 1500 разів!

 Якщо без меду бджоли можуть існувати, то без перги бджолина сім'я гине, перги не буває забагато: вона виробляється бджолами в обмеженій кількості, не можливо штучно культивувати чи фальсифікувати. Бджолярі усього світу зацікавлені у заміні перги доступними білковими сумішами, що збагачені біологічно активними речовинами, оскільки не завжди бджоли знаходять достатньо пилку. Бджоли, звісно, споживають такий корм, проте результат видно вже за три тижні: молоді бджоли відстають у розвитку.

Перга є єдиним джерелом білка та мінеральних речовин для бджіл. Не дивно, що бджоли виробляють цей продукт досить розумно, піклуючись про майбутні покоління, й добирають для личинок пилок не одного виду, а створюють своєрідний коктейль з унікальним набором компонентів.

Перга містить усі відомі вітаміни, всі десять незамінних амінокислот (тобто тих, що організмом не синтезуються і повинні вживатися у готовому вигляді), майже півсотні ферментів, десятки вуглеводів та мікроелементів, різні гормони, у тому числі гормон росту - гетероауксин.

Порівняно з бджолиним обніжжям, у ній вдвічі більше цукрів і в стільки ж разів менше жирів. Вона містить у кілька разів більше молочної кислоти. Білки, що входять до складу перги, значно краще засвоюються організмом.

ВМІСТ КОРИСНИХ РЕЧОВИН У ПЕРЗІ ТА КВІТКОВОМУ ПИЛКУ

Речовина Квітковий пилок, % Перга, %
Цукри 18 34,8
Жири 3,33 1,58
Білки 24,06 21,74
Мінеральні речовини 2,55 2,43
Молочна кислота 0,55 3,06

 

У перзі значно ширше представлені вітаміни, причому деяких з них (С, Р, Е, Б) навіть більше за вмістом, порівняно з бджолиним обніжжям.

5-6 г перги на день впродовж трьох тижнів створюють в організмі людини запаси вітаміну А на весь період, коли надходження каротиноїдів з інших джерел харчування обмежено, що дозволяє запобігти ослабленню зору.

При вживанні 1,5-2 г перги на день людина може повністю задовольнити свою потребу у вітаміні І), який необхідний, зокрема, для вироблення гормону,, що відповідає за формування та міцність кісток. Особливо це важливо для людей похилого віку, в яких крихкість кісток підвищена.

У перзі підвищений вміст вітаміну С (аскорбінової кислоти), що відіграє фундаментальну біохімічну та фізіологічну роль в організмі людини, сприяє, виведенню холестерину, засвоєнню кальцію та заліза, оптимальній утилізації глюкози та формуванню захисної імунної відповіді. У комплексі з опорним білком (хондромукоїдом) аскорбінова кислота формує внутрішньоклітинну структурну речовину, що необхідна при утворенні сполучної тканини хряща, кісток, зубів і при загоєнні ран.

Перга насичена мінеральними елементами - калієм, магнієм, залізом, кальцієм. При цьому калій регулює формування та функціонування серцевого м'яза, обмін речовин і виведення токсинів; магній нормалізує функціонування нервової системи; залізо регулює роботу кровотворної системи, склад крові та активність гемоглобіну; кальцій відповідає за формування кісткової системи, склад кісток та їх міцність.

За загальним амінокислотним складом перга близька до інших харчових продуктів, що багаті на білок, - м'яса, молока, яєць, - якісно перевищуючи у 5-6 разів, наприклад, яловичину. Перга містить у концентрованому вигляді усі незамінні для людини амінокислоти. Серед вільних амінокислот перева­жають пролін (1-3 %), аспарагінова та глутамінова кислоти. 16 амінокислот і 13 жирних кислот, що ввійшли до складу перги, засвоюються організмом практично без кількісних і якісних втрат.

Унікальність перги як лікувального продукту полягає саме в наявності усіх амінокислот. Вони регулюють біохімічні процеси, що відповідають за підтримку життя людини. їх присутністю пояснюється й ефективна раноза­гоювальна властивість продукту. За рахунок вмісту амінокислот і білка, що при обробці ферментами нижньощелепних залоз бджіл набувають певного поєд­нання та послідовності у побудові й порядку з'єднання незалежно від пори року, перга - найдосконаліший продукт харчування, який за цінністю поступається лише маточному молочку, яке бджоли, втім, виробляють з перги.

Перга застосовується при серцево-судинних захворюваннях, гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, запаленні мозкових оболонок, нервових та психічних захворюваннях, порушеннях ендокринної системи, попереджує крововиливи. Особливо корисна перга ослабленим людям, які перенесли інфекційні захво­рювання, хворим у післяопераційному періоді.

Перга - чудовий біостимулятор і сильний геронтологічний засіб. При її вживанні збільшується рівень гемоглобіну в крові, поліпшується апетит, з'являється бадьорість і нормалізується вага. Але найголовніша властивість перги - загальнотонізуючий ефект. При її вживанні підвищується рівень м'язової сили, стимулюється розумова діяльність, підвищується настрій, Пришвидшується процес одужання.

Перга дуже легко засвоюється організмом. Переважна більшість дослідників вважає, що застосування перги можливе в усіх випадках, коли потрібне досягнення ефекту швидше, ніж при вживанні бджолиного обніжжя.

Законсервована, залита медом й запечатана восковими кришечками перга є неперевершеним білковим резервом, що має у своєму складі безліч необхідних незамінних речовин, при нестачі яких організм людини не зможе задовільно функціонувати. Людині залишається лише скористатися мудрістю природи, що навчила бджолину сім'ю мистецтву перетворення бджолиного обніжжя на Справжній еліксир здорового довголіття - пергу.

Читайте також: