Прогнозована тривалість життя людини, за підрахунками фахівців ВООЗ, нині складає близько 71 року. Але ж збереглися прадавні легенди, що колись люди здатні були прожити 300 років. Достеменно невідомо, яким чудодійним еліксиром молодості та довголіття вони користувалися, проте солодко-молочна магія продовження бджолиного життя людству відома здавна. Впродовж перших трьох днів життя абсолютно усі личинки бджіл отримують вид вид корму - маточне молочко. Личинок, яким судилося стати робочими бджолами, з четвертого дня переводять на харчування розрідженою сумішшю меду та перги. На відміну від них, личинки, що відібрані бджолами як майбутні матки, від народження і до останнього дня свого життя споживають лише маточне молочко.
Саме через цю різницю в раціоні харчування звичайна робоча бджола живе влітку в середньому не довше 2-ох місяців, напротивагу тривалість життя бджолиної матки, яка споживає високоживильне маточне молочко, становить 5-7 років. У перерахунку на життя людини це означає можливість прожити майже 5 тисяч років, за умови споживання лише маточного молочка. Недарма цей продукт завжди вважався королівською їжею й у перекладі з англійської мови поєднання гоуаіl jе11у (маточне молочко) так і звучить - «королівське желе». Маточне молочко являє собою секрет, який продукується алотрофічними залозами робочих бджіл і є високопоживною речовиною, що призначена для вигодовування личинок майбутніх маток. Продукується лише молодими бджолами 4-15-денного віку.
Маточне молочко збирають з кожного окремого маточного стільника, коли личинки королеви досягають 3-4-денного віку. Молочко збирають з маточника, тому що маточники - це єдині чарунки, в яких зберігається великий обсяг молочка. Коли маточне молочко використовується для вигодовування личинок робочих бджіл, воно подається їм безпосередньо і споживається відразу ж, по мірі виробництва, тоді як у чарунках личинок матки маточне молочко накопичується, оскільки швидкість його вироблення набагато перевищує швидкість споживання. Таким чином, практичне значення має збір маточного молочка лише з маточників.
Після взятку, у натуральному вигляді, маточне молочко придатне до споживання лише впродовж 1-2 годин. Це найбільш чутливий до впливу зовнішніх факторів продукт бджільництва. Для збереження його корисних властивостей впродовж тривалого часу важливо відразу забезпечити відсутність безпосереднього контакту з киснем, а також низькотемпературний режим зберігання (від -6 °С).
Термін зберігання маточного молочка повністю залежить від форми його консервування: у комбінації з медом - до 1 року; у вигляді ліофілізата - близько 2 років; у вигляді адсорбенту - 1-1,5. Проте при висушуванні маточне молочко втрачає частину своїх унікальних властивостей. Виняток становить заморожене нативне маточне молочко, яке використовує Компанія ФІТАПІСВІТ® при виготовленні власних медових композицій з маточним молочком ПОЛЕВІТОН та МЕДОЛАКТ. Заморожене маточне молочко має найвищу біологічну цінність і цілковито зберігає у своєму складі усі основні поживні речовини, що необхідні для нормального розвитку живого організму впродовж 2-3 місяців (за температури вище мінус 18 °С до 12-19 місяців).
Попри виражені цілющі властивості маточне молочко не можна назвати популярним продуктом у виробників продуктів бджільництва. І справа не лише в тому, що пасічники стикаються з певними труднощами у процесі його синтезу та наступного зберігання, відіграє свою роль і його мала кількість для видобутку.
Приблизна кількість маточного молочка в одному стільнику становить 0,3 г, Тобто 1 г продукту можна отримати з 3-4 маточників. Сильна бджолина сім'я за сезон, що триває 5-6 місяців, може виробити приблизно 500 г маточного молочка.
Ця желеподібна білувато-жовта маса зі специфічним запахом та гострим кислуватим смаком має унікальну здатність до самостерилізації, у ній не знайдено жодного мікроорганізму. А за збалансованістю складових маточне молочко практично не має аналогів у живій природі: у ньому присутні усі відомі на сьогодні амінокислоти (зокрема всі незамінні: аргінін, гістидин, валін, метіонін, триптофан тощо), жирні кислоти, більш ніж 100 різноманітних мінеральних сполук, вітаміни та гормони. Такий комплекс речовин вже сам по собі передбачає універсальність та багатофункціональність цього бджолиного дива, що стимулює ріст бджіл та підтримує життєдіяльність матки.
ХІМІЧНИМ СКЛАД МАТОЧНОГО МОЛОЧКА
Компонент |
Вміст у маточному молоці, % |
Вода |
65-67 |
Ліпіди (з яких 80-85 % складають жирні її кислоти, 4-10 % фенол, 5-6 % віск, 3-4 % Ці,, стероїди, 0,4-0,8 % фосфоліпіди) |
3-6 (у свіжому маточному молоці) |
Сирий протеїн |
12,5 |
Пептиди із 2-4 амінокислот |
12-15 |
Білок 57-kDa (роялактин, наявність якого відрізняє бджолину матку від робочої бджоли) |
незначна кількість |
Поліненасичені жирні кислоти: 10-гідрокси-2-деканова кислота; глюконова кислота; 10-гідроксид-еканова кислота; інші декарбонові кислоти |
24 (від загального вмісту кислот) 22 (від загального вмісту кислот) 5 (від загального вмісту кислот) |
Вуглеводи (які на 90 % складаються з глюкози та фруктози, причому вміст глюкози 50-70 %) |
10-16 |
Мінеральні солі (вміст яких, мг/кг:215,006 кальцію, 6,39 міді, 20,054 заліза, 0,501 галію, 2517 калію, 0,139 літію, 217,493 магнію, 133,203 цинку, 0,556 селену и 0,302 стронцію) |
1,5 |
Ацетилхолін (складний ефір холіну та оцтової кислоти, є хімічним передавачем нервового збудження в ЦНС) |
незначна кількість |
Гормони (тестостерон, прогестерон, про-лактин, естрадіол) |
незначна кількість |
Мікроелементи, деякі ферменти, антибіо-тичні та антибактеріальні компоненти |
незначна кількість |
Вітаміни (Ві, В2, Вб, Ві2, Вз, С, Н, РР, біотин, фолієва кислота, пантотенова кислота) |
незначна кількість |
ПОРІВНЯЛЬНИЙ ХІМІЧНИЙ СКЛАД МАТОЧНОГО МОЛОЧКА БДЖІЛ ТА МОЛОКА КОРОВИ
Склад% | Маточне молочко бджіл | Молоко корови |
Вода | 13-30 | 87,3 |
Білкові речовини (протеїн) | 44-45 | 3,5 |
Амінокислоти | до 20 амінокислот | присутні |
Цукри (глюкоза) | 20-30 | 4,9 |
Жири | 8-18 | 3,7 |
Вітаміни | В1, В2, В5, В12, РР ,С, Н | присутні |